SAP BW/4HANA Yeni Nesil Kurumsal Veri Ambarı
Teknoloji çağında her profesyonel yapı, artık veriye dayalı bir sistemin içinde yer alıyor. Çünkü kurumsal ekosistem değişiyor, kurumlar arası bağlantılar büyüyor, veri akışı hızlanıyor. Bu noktada veriler, iş akışından alınan aksiyonların sonuçlarına, kritik kararlardan gelecek stratejilere kadar her süreçte belirleyici oluyor. Özellikle karar vericilerin kritik sinyalleri tespit etmek ve anında harekete geçmek için gerçek zamanlı durum farkındalığı kazanması büyük önem taşıyor. Veriden ziyade işlenmiş ve anlamlandırılmış bilgiye hızla ulaşmak çok daha önemli hale geliyor. SAP BW‘un (Business Warehouse) geliştirilmesi de tüm bu beklentilere cevap vermek amacıyla yapılmıştır.
SAP, geleneksel veri ambarı teknolojisini bambaşka bir düzeye taşıyarak, HANA için özel olarak geliştirdiği yeni nesil veri ambarı çözümü SAP BW/4HANA ile, veriden bilgiye ve gerçek zamanlı raporlamaya geçişin anahtarını sunuyor.
SAP BW Modülü Nedir?
SAP BW modülü, ilk olarak 1998 yılında Business Warehouse Information System (BIW) olarak hizmete sunuldu. İşlemsel verilerin raporlanması noktasında yeterli kolaylığa erişebilmesi için, donanım sınırlamalarının kaldırılmasıyla bellek içi (in memory) veritabanı platformu olarak 2011 yılında yeni yüzüyle lanse edildi. SAP BW/4HANA, HANA platformu için tamamen optimize edilmiş bir BW versiyonu olarak 2016’da karşımıza çıktı.
SAP BW/4HANA, klasik BW’ya göre 10 ila 100 kat daha hızlı sorgu performansı, yalınlaştırılmış yapısı, HANA üzerindeki veriye kolay erişimi ve modern arayüzleri ile gerçek zamanlı raporlama ve hızlandırılmış analizler sunuyor.
Neden SAP BW/4HANA?
Raporlama ve veri yönetiminin arka planına indiğimizde entegrasyon ve diğer araçlarla olan işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu fark ediyoruz. BW/4HANA tamamen HANA ile optimize edilmiş süreçleri sayesinde çok büyük hacimli gerçek zamanlı veya tarihsel veriler üzerinde çalışabilen, tüm farklı kaynaklardan (SAP ya da SAP olmayan) gelen verinin bilgiye çevrilip tek ve merkezi bir yapı üzerinden yönetilmesi konusunda BW4HANA bizlere ihtiyacımız olan platformu sağlıyor. SAP, BW4HANA’yı “single point of truth” olarak konumlandırıyor.
SAP ve SAP dışı uygulamalarla entegrasyon
BW4HANA üzerinde hazır gelen OpenHub lisansı sayesinde SAP’de olduğu gibi SAP olmayan 3. parti uygulamalar (Hyperion v.b.), raporlama aracı (Qliksense, PowerBI, Microstrategy v.b.) ve Data Lakes ve datamart’lar (Spark, Ha v.b) ile de kullanılabilir.
Bunlara ek olarak, BPC11 ve PaPM (FSPER) ile doğrudan entegrasyon sağlanır.
Veri Katmanı Optimizasyonu (DTO)
Veri Katmanı Organizasyonu, verilerin kullanım sıklığına göre sıcak, ılık, soğuk veri olarak kategorize edilmesidir. Veriler yüksek performanslı olarak belleklenip, orta performanslı bellekler ve diskler üzerine yerleştirilir. Bu özellik, daha düşük maliyetli sistemler kurarak çok yüksek performans almanıza olanak sağlar ve bu sayede verimliliği üst seviyeye çıkartır. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra BW4HANA ile birlikte gelen SAP IQ’nun kullanımıyla beraber tarihsel verilerin yönetimi konusunda genellikle ihtiyaç duyulan geliştirme ve yönetim çabasını önemli ölçüde azaltarak, nesne bölümleri boyunca veri katmanının otomatik hale getirilmesini sağlar.
SAP BW/4HANA Kullanımı Neler Sunuyor?
HANA ile birlikte gelen bellek içi mimari teknolojisi (in memory) ile ön plana çıkan SAP BW/4HANA, bellek içi veri analizi algoritmaları ve analitik motoruyla yüksek performans sunuyor. Bellek içi kullanım sayesinde Aggregation ve Roll-up süreçlerinin olmaması daha az veritabanı indexine sahip olması ve HANA için güncellenen arka planda çalışan kod yapısı, algoritma push-down ile hesaplamaların uygulama değil SAP HANA üzerinde yapılması gibi gelişmeler kaynaklı olarak hızlı veri işleme ve sorgu performansı sağlıyor.
Açıklık, verinin nerede bulunduğu ve bu veriyi ne kadar kolay bir şekilde veri ambarının (BW) içine dahil edilebildiğiyle doğrudan ilgili. SAP BW4/HANA; yalın yani basitleştirilmiş kaynak sistemleri, kurumsal veri dizinine esnek olarak erişebilme imkanı ve sadeleştirilmiş veri entegrasyonu ile çok daha açık bir veri yönetim süreci sunuyor. Bu kapsamda BW/4HANA’da oluşturulan objelerin HANA veri tabanında otomatik olarak oluşturduğu “HANA View” SQL ile kullanabilme, kombine edilmiş veriyi native HANA’dan alabilmeyi mümkün hale getiriyor.
BW4/HANA ile birlikte gelen basitliğin temelinde modelleme ve performans ihtiyaçlarına göre farklı yerlerde kullanılan kaynak sistem bağlantılarının 10’dan 4’e düşmesi, kompleks yapıda olmayan veri yapılarının kullanımı ve veri akışlarındaki sadeleşme ile birlikte yalınlaşan mimari sayesinde SAP BW/4HANA, bakım, ek talep yönetimi süreçleri için TCO’nun düşürülmesi için katkı sağlar
Verinin kalıcılığındaki (persistency) adımların azalması, veri tabanının yükünü azaltıyor. Öte yandan Veri Yönetim Döngüsü (DLM-Data Lifecycle Management) olarak ifade edilen veriyi soğuk/sıcak tutma (hot, cold data) işlemi artık BW/4HANA’nın içinde Veri Katmanı Optimizasyonu (DTO) ile hazır geliyor. Sık kullanılan, "sıcak" veriler doğrudan BW4HANA üzerinde tutulurken ılık ve soğuk verilerin depolanması BW4HANA ile birlikte gelen SAP IQ üzerinde de yapılabiliyor.
BW/4HANA, SAP Fiori ile kullanılabilen ek bir web tabanlı kullanıcı arayüzü sağlıyor. Kokpit (BW/4HANA Cockpit) adı verilen bu modern arayüz, ana veri bakımı ve BW 4HANA için ABAP CDS view ve DTO istatistikleri, basitleştirilmiş arama araçları ve veri işleme zincirlerine ait takip ekranları (Process Chain Monitor Dashboard) sunuyor.
SAP BW/4HANA, SAP GUI ekranlarının çoğunu yeni Eclipse tabanlı bir arayüzle değiştirmiş durumda. Yakın zamanda ise tüm SAP GUI ekranlarının değiştirilmesi planlanıyor. Yeni gelen etkileşimli veri modeli ekranları ise veri gruplarını sürükleyip bırakmanıza, yapılandırmalarda detaylandırmanıza olanak tanıyor. Fiori ekranlarına ek olarak HTML5 ve UI5 arayüzleri gibi çeşitli teknolojiler de BW/4HANA ile destekleniyor.
Basitleştirilmiş modelleme ve yönetim
Geliştirme ve destek süreçlerinde kompleksliği ortadan kaldırarak harcamaları azaltırken değişiklik isteklerinin çözümlerini uygulama süresini azaltarak, hızlandırır.
Geliştirilmiş kullanıcı deneyimi
Yeni nesil kullanıcı arayüzü ve Eclipse tabanlı altyapısıyla artan kullanım kolaylığıyla, kullanıcı üretkenliğini ve verimliliğini arttırır.
Yüksek hacimli, gerçek zamanlı veri işleme
Veri işleme için bekleme süresini azaltır ve gerçek zamanlı olarak yüksek hacimli veri işleme ile akıllı otomasyonu etkinleştirir. Geleneksel veri ambarlarında saatler sürebilecek ETL ve raporlama süreçlerini saniyeler mertebesine indirger.
Ön Analiz ve Teklif için bizimle iletişime geçin.
İLETİŞİMWEBINAR
SAP BW/4HANA Yeni Nesil Veri Ambarı Çözümü ile Brisa’nın CARBON Data Lake Hikayesi
SAP BW/4HANA Yeni Nesil Veri Ambarı Çözümü ile CARBON Data Lake Hikayesi Webinarı projesi kapsamında hayata geçirdiğimiz çözümlerinin detaylarını anlatırken aynı zamanda katılımcılardan gelen soruların yanıtlandığı webinarımızı izleyebilirsiniz.
BAŞARI HİKAYELERİ
Brisa Carbon Data Lake Projesi’nin detaylarını öğrenmek için hemen izleyin.
Proje ile datanın başka kaynaklara transferi olmadan, tek bir merkezden analizinin (data mining) yapılması ve bu dataların transactional sistemlere sunulması sağlandı.
Proje ile raporlardaki performans problemleri ortadan kaldırılarak büyük veri içeren raporların hazırlanması sağlandı.
Vektora BW/4HANA Projeler
SAP BW/4HANA yeni nesil veri ambarı, SAP Gold Partneri Vektora’nın 15 yılı aşkın deneyimi ve yenilikçi bakış açısıyla harmanlanarak, verileri karmaşık bilgi toplulukları olmaktan çıkarıp işletmelere yön verecek birer kılavuza dönüştürüyor.
Vektora’nın BW ve Bwon HANA tarafında Kale Holding, TAT ve Vestel’in içinde yer aldığı onlarca projenin yanı sıra, BW4HANA özelinde son dönemde Eczacıbaşı Yapı Grubu, OPET, BRİSA, Türk Kızılay’ı projelerindeki tecrübesi, danışmanlık sürecine ışık tutuyor. Merkezi kurumsal veri ambarı yaklaşımını benimseyen Vektora, yeni nesil veri ambarı teknolojilerinde size en uygun danışmanlık çözümlerini sunuyor.