Vektora Cozum

VEKTORA BLOG

Kârlılık ve Performans Yönetimi (PaPM/FSPER) Nedir?

SAP Kârlılık ve Performans Yönetimi

SAP HANA tarafından desteklenen SAP Karlılık ve Performans Yönetimi (PaPM), büyük veriye sahip kurumların kârlılığını etkileyen faktörleri analiz edip, dağıtım modellerini kullanıcıların kolaylıkla belirlediği bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Kârlılık analizi, what-if senaryoları, aktivite bazlı fiyatlandırma ve what-if simülasyonlarının, on-the-fly yapısı sayesinde saniyeler içinde hızlıca yapılabilmesine olanak sağlar.

Bireysel sözleşme, sku, abone, müşteri, ürün, kanal gibi, alt kırılımlardaki verilere dayalı maliyet ve gelir dağıtımını çok kısa sürede gerçekleştirerek, kârlılık modellerinin oluşturulmasını sağlar. SAP Karlılık ve Performans Yönetimi kapsamında; Otomotiv, Yedek Parça, Hizmet, Enerji, Doğal Kaynaklar, Perakende, Kamu ve Finansal Hizmet sektörlerinde hazır içerikler bulunmaktadır.

Çeşitli veri kaynaklarının entegrasyonu
    • SAP ve Non-SAP tüm ERP sistemleri
    • Tüm Database Sistemleri
    • Bankacılık - Sigorta Sistemleri
    • Planlama verileri 
    • Aktüeryal / Risk verileri
 

Daha ileri süreçlerin tabanı olarak detaylı, çok boyutlu veri temeli  oluşturmak için modellerinin uygulanması
    • Raporlama ve Analiz 
    • Simülasyon ve what-if 
    • Planlama
    • Ölçümleme

SAP Karlılık ve Performans Yönetimi (PaPM) ile kar & maliyet analizlerini doğru şeklide yöneterek daha hızlı kararlar vermeniz artık mümkün. SAP Karlılık ve Performans Yönetimi (PaPM) çözümündeki gelişmiş iş modelleme, ayrıntılı kar ve maliyet analizi ve simulasyon özelliklerini kullanarak, veriye dayalı iç görüler oluşturabilir ve performansınızı optimize ederek, karlılığınızı artırabilirsiniz. 

 

SAP Kârlılık ve Performans Yönetimi’nin Avantajları;

- Rol ve aktivite bazlı fonksiyon yapısının olması

- Esnek ve kullanışlı what-if simülasyon ve analiz yapısı olması

- Esnek ve grafiksel raporlama sağlaması

- Web tabanlı ve kullanıcı dostu bir ara yüzü olması

- Big data’nın yüksek performans ile çok kısa sürede işlenebilmesi

- SAP Analitik çözümleriyle entegre çalışabilme özelliği

SAP Kârlılık ve Performans Yönetimi temel olarak 3 ana fonksiyonu bünyesinde bulundurmaktadır.

Business Data Aggregator: Herhangi bir veri kaynağına, veriyi kopyalamadan hızlı bir şekilde operasyonel sistemlere ve veri ambarına entegre olur. Business data aggregator fonksiyonun on-the-fly veri okuma yapısı sayesinde, milyonlarca satır veri, saniyeler içinde data replikasyonu olmadan PaPM ara yüzüne aktarılmaktadır. PaPM bu noktada SAP HANA haricinde Oracle, IBM, MSQL Server vb. diğer veri tabanları ile direkt bağlantı kurabilmektedir.

Finance and Risk Calculation Engine: Yüksek performasla büyük verileri hesap edebilme temelli olup, dağıtım, türetme işlemlerin yürütüldüğü ve zenginleştirilmiş verinin (enrich data) elde edildiği fonksiyon yapısıdır.  

Simulation Application: Kullanıcı dostu arayüzü ile what if senaryolarını simule ederek, gerçek zamanlı data içgörüleri sağlar.

 

 

Opet Bütçe Raporlama ve Analiz Müdürü Serkan Özkan;

"PaPM ( FSPER ) performansı çok yüksek bir ürün. PaPM çözümü sayesinde, masraf yerlerindeki uzun süren CO-PA dağılımları ve kar eliminasyonu gibi veri setlerinin çok yüksek olduğu hesaplamaları, çok kısa sürede tamamlayabiliyoruz."

OPET PaPM ( FSPER ) PROJE DETAYLARI 

  • Karlılık Dağıtımı: Masraf yerlerinden CO-PA’ya dağıtımlar çok kısa sürmektedir.
  • Top-down Dağıtım: Hesaplara attılan istatistiksel koşul değerlerinin istasyon, ürün, sipariş veren gibi karakteristiklere 0L defterindeki gelirlerine göre,
 

Top down dağıtımı için dolaylı dağıtım yöntemi kullanılarak, bir giderin kayıt sırasında girilen karakteristik değerlerinin dışında tüm karakteristiklere dağıtılması sağlanmıştır. FSPER’de Extension Ledger (SC) ve 0L olmak üzere ile 2 farklı defter verisi bir arada kullanılmıştır. SC’de yönetim raporlamalarında kullanılacak olan istatistiksel koşullar kullanılmıştır. Kar merkezleri arası kâr marjını eleminasyonu için SC defterinde bulunan istatistiksel koşullar üzerinden oluşmuş kâr marjı değerlerinin, farklı bir sistem üzerinde tutulan Otobil verileri alınarak, transfer edilecek tutarın belirli formüllerle hesaplanmıştır. 

Referanslarımızdan Bazıları

webinar iletişim
Talebinizi İletin,
Size Hemen Yardımcı Olalım